Deprecated: Function get_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/customer/www/kerkplein.info/public_html/plugins/system/jhackguard/jhackguard.php on line 133

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/customer/www/kerkplein.info/public_html/plugins/system/jhackguard/jhackguard.php on line 139
Geen kerkelijke website zonder CMS
  • Home
  • Geen kerkelijke website zonder CMS
Geen kerkelijke website zonder CMS

Geen kerkelijke website zonder CMS

Eén van de vragen waar je over na moet denken bij het opzetten van een nieuwe kerkelijke website is: welke applicatie of welk systeem kan ik hiervoor het beste gebruiken? Een eenvoudige vraag waar (ik verklap het maar alvast) geen eenduidig antwoord te geven is. In deze bijdrage probeer ik een aantal handreikingen te geven die de keuze voor een systeem wat beter kunnen onderbouwen.

Ik beperk me gelijk tot zogenaamde Open Source applicaties, simpelweg omdat er wereldwijd miljoenen websites zijn die met Open Source applicaties gebouwd zijn en de kwaliteit van een aantal systemen uitstekend is. De broncode van deze applicaties is voor iedereen inzichtelijk, en vele vrijwilligers helpen mee om de betreffende applicaties te onderhouden, te verbeteren of uit te breiden. Open Source applicaties zijn meestal gratis te downloaden en te installeren.

Content Management Systemen

Voor onze kerkelijke website hebben we een Content Management Systeem (CMS) nodig. Wikipedia geeft de volgende omschrijving over een CMS:

Een content-beheersysteem of contentmanagementsysteem is een softwaretoepassing, meestal een webapplicatie, die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudig, zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op internet kunnen publiceren

De tijden dat een website werd gemaakt door het handmatig opmaken van HTML-pagina's is hiermee voorgoed verleden tijd. Het plaatsen van diverse soorten berichten is geen taak die alleen door een website beheerder uitgevoerd kan worden. Ieder gemeentelid (met een specifieke autorisatie) moet in staat zijn content toe te voegen!

De drie meest populaire CMS'en die ik iets verder uitdiep hebben het volgende gemeen:

  • Keuze uit vele verschillende templates om de look & feel van de site te wijzigen
  • Ruime keuze uit extenties (uitbreidingen op de standaard functionaliteit)
  • Regelmatige (beveiligings)updates
  • Actieve communities (van vrijwilligers) in Nederland (en uiteraard mondiaal)

WordPress, Joomla en Drupal

WordPress is het meest populaire CMS. Geschat wordt dat meer dan 20% van de websites wereldwijd met WordPress is gemaakt. Een groot voordeel van WordPress is de gebruikersvriendelijkheid. Daarnaast zijn er enorm veel verschillende uitbreidingen en templates te vinden. WordPress is een goed keuze als je een relatief eenvoudige website wilt maken waarbij het plaatsen (en reageren op) artikelen de belangrijkste functionaliteit is.

Drupal is van deze drie technisch het meest geavanceerd opgezet. Door de krachtige technische mogelijkheden is Drupal daarom ook geliefd bij ontwikkelaars. Dit heeft echter wel een prijs: het is moeilijker te doorgronden en er zijn beduidend minder uitbreidingen beschikbaar dan Joomla en WordPress. Eerlijk gezegd vind ik Drupal daarom minder geschikt voor een wat eenvoudigere website als een kerksite.

Joomla wordt vaak tussen beide andere applicaties gepositioneerd. Qua gebruikersvriendelijkheid kan het nog wel wat leren van WordPress, maar qua (standaard)functionaliteit is Joomla wat completer dan WordPress. Ik denk hierbij met name aan de autorisatie-structuur (wie mag wat doen) die in Joomla aanwezig is, en die door bijna alle extenties ondersteund wordt.

Conclusie

Uiteraard doe ik de drie applicaties niet helemaal recht met deze paar zinnen. Door even te googlen zijn er genoeg vergelijkingen te vinden tussen deze systemen. Het belangrijkste vind ik dat een nieuwe kerk-website anno 2015 altijd een CMS als basis dient te hebben.

In een volgend artikel zal ik wat meer in detail ingaan op mijn keuze voor Joomla als basis voor Kerkplein.

Tags  cms

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te plaatsen.

Over ons

De Groot Website Ontwikkeling
Vijverlaan 40, Waddinxveen
06-16920418
KVK 57343721 | BTW NL172470110B01
www.dgwo.nl | Helpdesk | info@dgwo.nl